Tango sateessa (ensi-ilta)

Jyväskylän kaupunginteatterin syksyn esityskauden avasi keskiviikkona 31.8. pienellä näyttämöllä nähty Tango sateessa -näytelmän ensi-ilta. Näytelmän on käsikirjoittanut Anneli Kanto. Jyväskylään sen on sovittanut ja ohjannut Heini Tola.

Näytelmän ydinajatus on ihmisen kaipaus kohtaamiseen, läheisyyteen, rakkauteen myös vanhemmalla iällä. Tolan ohjauksen kantava ajatus on selkeys ja kaiken ylimääräisen poisjättäminen, jolloin tunteet, ajatukset, dialogi ja ihmisten toiminta nousevat kauniisti, puhtaasti esiin. Ote on ihmistä ymmärtävä; hänen ilojaan, surujaan, kutkuttavia jännityksiään, painostavia ahdistuksiaan lempeällä katseella seuraava. Myös nauru kuuluu elämään - yhtälailla huumori tähän näytelmään. Eikä se suinkaan ole päälleliimattua, vaan luonteva osa tapahtumia.

Hannu Lintukoski ja Taina Reponen.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lavalla nähdään Taina Reponen ja Hannu Lintukoski. Molemmat näyttelijät tekevät todella luontevat, koskettavat roolityöt laittaen itsensä likoon sydänjuuriaan myöten, säästelemättä. Taina Reposen Sirkka on viehättävä yhdistelmä järkevää aikuista naista sekä tunteella eläjää niin, että koko ihminen aivan värisee - hetkittäistä räiskähtelyä ohittamatta. Toisaalta Reponen pääsee käyttämään myös loistavia komedianäyttelijän taitojaan. Hannu Lintukosken Reino on yhtälailla hieno roolityö; mieskuvassa on suoraviivaisempaa ajattelua, mutta myös hyvin paljon tunnetta, niin rosoista kuin ilakoivaakin. Lintukoski ilmentää monipuolisesti eri tunnetiloja riemusta pettymykseen, ihastuksesta turhautumiseen. Hän tuo myös hienosti esille roolihahmonsa ristiriitaiset tuntemukset tilannettaan ja vaimoaan kohtaan. Kummankin näyttelijän luomat ihmiskuvat ovat hyvin uskottavia, kokonaisia, sympaattisia ja samaistuttavia. Myös heidän välisensä yhteys näyttäytyy aitona, lämpimänä ja lujana.

Hannu Lintukoski ja Taina Reponen.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Näytelmän henkilöihin kuuluvat myös tallenteena esitettävät ääninäyttelijäroolit, jotka avartavat henkilökaartia mukavasti.

Näyttelijöiden fyysiseen olemukseen liittyy olennaisesti Tuovi Räisäsen suunnittelema puvustus, joka on arkisen yksinkertainen ja sellaisena tähän näytelmään oikein toimiva. Kampaukset ja maskeeraukset on suunnitellut Suvi Taipale.

Taina Reponen.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Fyysinen lavastus on melko simppeli mutta hyvin toimiva tapahtumapaikkojen vaihdellessa hoitolaitoksesta kapakkaan, mökkimaisemista kirkkoon. Lavastuksen olennainen osa ovat mustavalkoiset projisoinnit. Tämä kuvitus on suunniteltu ja toteutettu niin, että paikallisia näkymiä tuntevat saavat oivaltamisen iloa, mutta yhtälailla kuvat toimivat kenelle tahansa, paikallistuntemus ei ole mitenkään välttämätöntä. Lavastuksen projisointeineen on suunnitellut Ia Ensterä.

Näytelmän valosuunnittelu on Jonna Rautalan tekemä. Valaistus antaa kauniisti tilaa projisoinneille, mutta sillä myös luodaan vähäeleisen hienoja tunnelmia, tiloja ja tapahtumia.

Sävellys ja äänisuunnittelu ovat Juuso Voltin käsialaa. Äänet tukevat kokonaisuutta välillä hienovaraisesti taustalla, välillä tarkoituksellisen selkeästi esillä - ja aina niillä on vahva merkitys. Tango jää päähän soimaan pitkäksi aikaa.

Hannu Lintukoski.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Ensi-illassa katsomo oli täynnä ja yleisö eli vahvasti mukana. Naurua remahteli etenkin ensimmäisellä puoliajalla tämän tästä. Toisaalta välillä myötäelettiin ja hengitettiin aivan hiljaa. Loppupuolella useampikin katsoja taisi pyyhkiä silmiään. Loppuaplodit olivat pitkät ja raikuvat tömistelyllä ja arvostushuutelulla säestettynä.

Seuranani ensi-illassa oli ikääntyvä äitini, joka sekä nauroi että liikuttui aidosti. Hän kommentoi, että on nähnyt paljon teatteria elämänsä aikana ja vuosikymmenten ajalta mieleen on jäänyt joitakin aivan erityisiä helmiä - ja tämä kuuluu ehdottomasti niihin. Hän kiitteli kummankin näyttelijän pidäkkeetöntä eläytymistä, tunnetta ja osaamista. Aivan erityisesti hän halusi mainita Hannu Lintukosken taidokkaasti ilmaiseman kuormituksen ja väsymyksen, joita muistisairaan omaishoitaja kokee. Aihe on äidille henkilökohtaisesti vuosikausia koettu ja tuli tässä todella liki.

Taina Reponen ja Hannu Lintukoski.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Tango sateessa -näytelmän kertomus imaisee katsojan mukaansa seuraamaan tapahtumia niin läheltä, että ihon lämmön tuntee. Näytelmässä käsitellään monia suuria, koskettavia teemoja, jotka ovat erittäin tosia elämän varrella. Henkilöistä on hyvin helppo välittää ja toivoa heille parasta. Myös huumoria pilkahtelee esiin tämän tästä, niin dialogissa kuin toiminnassakin. Toivon ja uskon, että yleisö löytää sankoin joukoin tämän herkän näytelmän äärelle. Tämän jälkeen elämä näyttää pikkuisen lämpöisemmältä ja pehmeämmältä - vastoinkäymisistä huolimatta toiveikkaalta.

Tango sateessa Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suruttomat (ensi-ilta)

Tukkijoella (UIT)

Hiirenloukku