Katsojien silmissä Keuhkot

Anatomisesti ajateltuna otsikko on ehkä hieman erikoinen, mutta sillä mennään. :D

Tällä kertaa katsojakyselyn aiheena on siis Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä esitettävä näytelmä Keuhkot. Sen on käsikirjoittanut Duncan Macmillan, ohjannut Perttu Leinonen ja siinä näyttelevät Hegy Tuusvuori ja Markus Virtanen.

Hegy Tuusvuori ja Markus Virtanen.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Jakelin katsojakyselyt päivänäytöksessä 28.10. Viidestä vastaamaan lupautuneesta katsojasta kolmen vastaukset tulivat perille - lämmin kiitos vastanneille! Tällä kertaa vastaajat ovat Johanna (iältään 50-), Annikki (70+) sekä eräs, joka ei halunnut kertoa sen enempää nimeään tai nimimerkkiään kuin ikäänsä, joten kutsutaan häntä tässä nimellä Nimetön.

Mitä vastaat pitivät esityksestä yleisesti ottaen? Annikki kertoi "pidin kovasti. Näyttelijät eli tätä tarinaa. Ei tarvinnut lavasteita, he kattoivat kaiken tarvittavan. Hienoa työtä." Johanna vastasi "pidin kovasti. Se oli paljas ja koruton kuvaus parisuhteesta." Nimetön kommentoi "erinomainen. Tärkeitä ajankohtaisia teemoja. Toisen kuuntelemisen merkitys näkyi läpi koko esityksen."

Hegy Tuusvuori ja Markus Virtanen.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Entä oliko jotain, mistä vastaat pitivät aivan erityisesti? Johanna analysoi "siitä kun kaikki muu oli riisuttu pois, oli vain kahden ihmisen dialogi. Katsojan huomio ei harhautunut seuraamaan pukuloistoa tai lavasteita. Ei voinut kun seurata intiimiä keskustelua." Nimetön vastasi "kahden näyttelijän saumaton yhteistyö. Katsomoon välittyi tunne, etteivät he näytelleet vaan elivät arjen ja suurten kysymysten äärellä ja me katsojat saimme olla 'kärpäsinä katossa'." Annikki totesi "koko ajan tiivis tunnelma. Ei puhuminen aina helppoa ole vaikka se on avain kaiken toimimiselle." Kukaan vastaajista ei halunnut kritisoida esityksestä mitään.

Entä herättikö Keuhkot-näytelmä vastaajissa jotain ajatuksia? Annikki kertoi "tänä aikana ensimmäistä lasta pohtivat ovat henkisestikin aikuisia, kuinka puheet hiilijalanjäljistä vaikuttavat heidän päätökseen hankkia lapsia vaikka toisaalta siihen myös kannustetaan." Johanna vastasi "näytelmä herätti muistoja, katkelmia omista keskusteluista joita olen joskus käynyt. Löysin yhtymäkohtia tunteista ja reaktioista, joita toisen puheet ovat minussa joskus herättäneet." Nimetön viittasi ensimmäiseen vastaukseensa.

Hegy Tuusvuori ja Markus Virtanen.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Millaisia näytelmiä vastaajat yleensä valitsevat katsottavakseen? Nimetön kertoi "käyn melko usein teatterissa Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä. En aina edes tiedä / ota selvää mistä tarina kertoo, kuten tämänpäiväisessä oli." Johanna sanoi "katson näytelmiä laidasta laitaan, hyvin erilaisia keskenään. Luen arvosteluja ja kysyn kavereilta, mitä suosittelevat tai suosittelevatko näytelmää, jonka ovat nähneet." Annikki vastasi "käyn katsomassa lähes kaikki näytökset, mutta ihmissuhde voimakkaine tunteineen on minua lähellä."

Entä miten vastaajat valitsivat juuri Keuhkot katsottavakseen? Annikki viittasi edelliseen vastaukseensa, Johannalle olivat kaverit suositelleet ja samoin Nimetön kertoi "muutama tuttu esityksen nähnyt suositteli."

Keuhkot Jyväskylän kaupunginteatterin ohjelmistossa 13.4.2024 saakka. Näytelmä teatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Evitaa henkiin herättelemässä

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)